27 Mayıs 2015 Çarşamba

3. Kiproloji Kongresi’nde Yunan şovenizmi egemendi


Geçen Nisan ayı içinde  Lefkoşa’nın Rum kesiminde  düzenlenen ve yerli-yabancı 2500 bilim adamının katıldığı  3. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları (Kiproloji) Kongresi’ne “bir tek Kıbrıslı Türkün bile çağrılı olmaması”nı kınayan bazı bilim adamları, Kongreyi “şovenist” olarak nitelendirdiler.

Rum kesiminde yayımlanmakta olan haftalık “Cyprus Weekly” gazetesine bir mektup gönderen ABD’nin Ohio eyaletindeki Toledo Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Theodore Natsulas, binlerce kilometre uzaktan gelmiş olmasına rağmen, bildirisini sunması için kendisine olanak tanınmadığından şikayet ederek, “Kongreyi helenist kafa yapısına sahip çağdışı kalmış örgütler yerine, artık  Kıbrıs Üniversitesi gibi kuruluşların örgütlemesi”ni  önerdi.

Swansea Üniversitesi’nden  Dr. Prodromos Panayiotopulos ise, “Bir tek Kıbrıslı Türkün bile Kongrede bulunmaması, Kongrenin ne kadar şovenist bir yapıda olduğunu göstermektedir. Kongre, Kıbrıs’ın Yunan olduğunu ve hep Yunan kalacağını vurgulamaya özen gösterdi” şeklinde görüş belirtti.  Türkçenin, Yunanca, İngilizce, Fransızca ve Almanca gibi  Kongrenin resmi dilleri arasına alınmadığına dikkati çeken Panayiotopulos, karşılaştırmalı bildirilerde hep, “Kıbrıs halkının Yunan-hıristiyan yapısının eşsizliği” üzerinde durulduğundan şikayet etti.

Rum Maliye Bakanı’nın Kongre’yi açış konuşmasında  Kıbrıslılık bilincinin yayılması için çaba gösteren  Yeni Kıbrıs Derneği’ne saldırması ve Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında herhangi bir benzerliğin bulunamayacağını söylemesini de  eleştirildi.   

Eleştirilerle ilgili olarak bir açıklama yapan Kıbrıs Araştırmaları Derneği’nin başkan yardımcısı Yorgos Yuannidis, “bilimsel gerçekler, şövenizm olarak adlandırılamaz” diyerek, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Türk bilim adamlarına çağrı gönderildiğini, ama yanıt alamadıklarını, uluslararası kongrelerde Türkçe’nin resmi dil olarak kullanılmadığını öne sürdü.

Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz dergimiz yazarlarından Ahmet An, ilki 1969 yılında yapılmış olan Kiproloji Kongresine o zaman, hem Kıbrıslı Türk, hem de Türkiyeli bilim adamlarının çağrılarak bildiriler sunduklarını anımsattı. 1974 savaşı yüzünden yapılması ertelenen  2. Kongre’nin ancak 1982 yılında gerçekleştirilebildiğini ve buraya katılma olanağı bulabilmesine rağmen, geciktiği gerekçesiyle kendisine  bildiri sunma hakkı verilmediğini söyledi. Bu yılki 3. Kongreye çağrılacağına dair yaptığı başvuruya  olumlu yanıt verilmiş olmasına rağmen, çağrılmamış olmasını da Kongreyi örgütleyen çevrelerin “şovenist” olmalarıyla açıkladı. Kıbrıs Araştırmalarının ne yazık ki Türkiye ve Kıbrıs Türk kesiminde de daha çok şoven çevrelerce yürütüldüğünü ve propaganda amaçlı olarak kullanıldığını belirten Ahmet An, bilimsel çalışmaların şovenizmden arınması gerektiğini  vurguladı.


(Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı:11, 20 Haziran-20 Temmuz 1990) için hazırlandı, ama yayımlanmadı.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder