27 Mayıs 2015 Çarşamba

BİR SEÇİM KAMPANYASINDAN GERİYE KALANLAR (İncir Çekirdeği)


6 Aralık 1998 günü yapılan, milletvekili seçimleri için siyasal partilerimiz kaç para harcamayı planlamışlardı? Yüzde kaç oy topladılar? (Kaç sandalye kazandılar?)
- Devlet kuran parti Ulusal Birlik Partisi: 40 milyar TL - %40.33 (24)
- Yavru parti Demokrat Parti: 40 milyar TL - %22.61 (13)
- Sosyal demokrat Toplumcu Kurtuluş Partisi: 10 milyar TL - %15.36 (7)
- Güçlü çağdaş sol Cumhuriyetçi Türk Partisi: 20 milyar TL - %13.35 (6)
- Yedek Ulusal Diriliş Partisi: 2 milyar TL - %4.57 (-)
- Marjinal Yurtsever Birlik Partisi: 3 milyar TL - %2.51 (-)
- İslamcı Bizim Parti: İmanın reklamı olmaz - %1.24 (-)
- İki Bağımsız Aday: - %0.03 (-)
***
M.A.Talat (CTP): "Güçlü Sol, toplumsal katmanların ve toplumsal sınıfların uyumunu sağlamaktadır."
***
R.R.Denktaş: "Ben bağımsız, bağlantısızım diye yalan mı söyleyeceğim. Tabiatıyla oğlumun partisini destekleyeceğim...Seçimlerden milliyetçi kanat güçlü çıkmalı. Milli davaya hizmet eden bir partinin, aynı yolda olan bir partiyle koalisyon yapması yine düşünülecektir. Şimdi 'güçlü sol' bana saldıracak. Benim görevim devleti korumaktır. 'Bu devleti yaşatacağız' desinler, o zaman sözümü değiştireyim. 'Bu devlet Rumlarla yapılacak barışa esdas olacak' demeleri lazım."
***
F.S.Soyer (CTP): "Bugün artık sağ siyaset telaşa kapılıp 'Entegrasyon ilhak değildir' demeye başlamışsa, CTP'nin öne sürdüğü yaklaşımlar yerine oturmuş demektir."
***
M.A.Talat : "Güçlü sol, Denktaş'ı da Avrupa'ya taşıyacak tek güçtür."
***
R.R.Denktaş: "Beni kaç okka, kaç kilo addediyor ama, ben 65 milyon 195 bin kiloyum ve beni hiçbir güç Türkiye'den başka, AB'ye taşıyamaz."
***
E.Emin (UDP): "Milletvekili maaşlarını asgari ücrete endekslemek istiyoruz. Böylece asgari ücretli çalışan, vekilin aklına daha sık gelecek."
***
Bizim Parti (BP): "Ey Kıbrıs Türkü uyan artık!...(15 senelik icraatları yapanları) tekrar denemek ahmaklıktır...Hala onların sana yaptıklarını veya yapmak istediklerini anlayamadıysan, o zaman artık ne yaparlarsa sana müstahak olacaktır. Onları seçme. Onlara bir kere daha iktidar olma imkanı, olasılığı verme. Yoksa işin bitiktir."
***
M.A.Talat : "Eğer bu ülkede şu an herşey tartışılabiliyorsa, bu bizim hükümet ortağı olduğumuz dönemde başladı...1993 yılında UBP'nin tek başına iktidar olduğu zaman bir takım yasaklar mevcuttu. Hatta kendisine de yasak konan Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BRT'de haberlerine yer verilmediği için 'Sesimi kısmak istiyorlar' diye feryat ediyordu. Bu da gösteriyor ki, ülkemizin ve Cumhurbaşkanı Denktaş'ın güçlü bir sola ihtiyacı var."
***
Serdar Denktaş (DP): "UBP, çetelerin partisidir...Bu ülkeyi çetelere ve mafyaya teslim etmesinler diye ayak bağı olduk ve olmaya da devam edeceğiz."
***
Mustafa Akıncı (TKP): "Biz sosyal demokrat bir siyaset güdüyoruz. Ne CTP gibi sağ gösterip, sol vuruyoruz; ne de Denktaş gibi sahte milliyetçiliğe itibar etmiyoruz. Sahte milliyetçilik, bin 500 gencin iltica talebini, ölen üretimi, işsizliği, yok olan narenciyeyi ve daha birçok olumsuz şeyi gizliyor."
***
Soyer: "Sağ en temel meselemiz olan TL enflasyonuna bile çareyi farklılığından ötürü öneremezken TKP, CTP'den farklılaşacak diye Türkiye ile aramızdaki sağlıksız ilişkilerin düzenlenmesinden söz eden CTP'ye saldırıyor. Güçlü sol söyleminden ürküyor! Buna karşı "sosyal demokrat" parti söyleminini geliştirip, CTP'yi toplumu sağ-sol diye bölmekle suçluyor. Pes doğrusu. Sosyal demokrasi sol değil mi? Solcu olduğunu söylemekten korkan sosyal demokrat olamaz!..
CTP'yi "Güçlü Sol" sloganı için eleştirip "toplumun güçlü sola değil, güçlü Kıbrıs Türk toplumuna ihtiyacı var" diyen YBH, şimdi çağdaş, sol parti diye kendini tanımlıyor...Peki o kadar kavganın gürültünün tüzük kurultayını terk edip kaçmanın, ayrı parti kurmanın gerekçeleri ne oldu? Döndü dolaştı "Çağdaş Parti"ye geldi!"
***
Ö.Özgür (YBH): "Beni sorgusuz sualsiz ihraç eden CTP'yi bağışladım. Ülkenin çıkarları için bütün sol partiler, barış ve demokrasi güçleri birlikte hareket etmeli."
***
İ.İzcan (YBH): "Kıbrıslı Türk kimliğini öne çıkarıyoruz. Ancak hiç bir zaman ırkçı olmadık. Kıbrıslı Türk kimliğinden kastımız, insanından, molohiyasına, hellimli bittasından, selesine kadar her şeyi kapsıyor...Boykot dahil, bütün önerileri bu iki sol partiye yaptık. Ama cevap alamadık. Biri 'sosyal demokratım' diyor, diğeri "Güçlü solum' diyor. Rejime teslim oldular. Denktaş oğlunu destekleyeceğini söylüyor ve seçimler yapılmadan önce milli bir hükümet kuruyor...Türkiye'yi Kıbrıs'ta yok saymak mümkün değildir. Türkiye'nin burada çıkarları vardır...Biz değerli bir halkız. Kıbrıslı Türkler devletlerine sahip çıkacaktır."
***
D.Eroğlu (UBP): "Biz oy isterken yüzümüz kızarmıyor...UBP'siz hükümetlerle ulusal davanın götürülemeyeceği ortaya çıkmıştır. UBP'siz ulusal dava da elden gidiyordu."
***
R.R.Denktaş: Seçimlerde milli davaya sahip çıkan, Anavatan Türkiye'ye bağlı ve KKTC'ye inanan partiler büyük başarı sağladı. Bu, takip ettiğimiz siyaset için referandum niteliğindedir. Sadece bu amaçla referanduma gitmiş olsaydık, yüzde 90-95'i bulurduk. Yeni döneme bu rahatlık içerisinde girmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ankara'ya da aynı mesajı götüreceğim. Bütün diller dün sustu. Dün beni ziyaret eden diplomatlar, bu gerçek karşısında başka birşey söyleyemedi...TKP ile milli çizgide bir ayrılığımız yok."


(“Derleyen: A.An” imzasıyla, Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı:41, Ocak 1999)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder