27 Mayıs 2015 Çarşamba

KIBRIS TÜRK SANATÇI VE YAZARLAR BİRLİĞİ’NDE BUNALIM


Anımsanacaktır, K.T.Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Aziz Nesin’in 1990 yılı sonunda Kıbrıs’ı ziyareti ile birlikte adından çok söz ettirmişti. Bu durumu kabullenemeyen çevreler, bir yandan derhal yeni ve sağ çizgide başka bir Yazarlar Birliği kurdurmuş, öte yandan da yapılan ilk genel kurulda, örgüt sekreteri Ahmet An ile faal üyeler Kutlu Adalı ve eşinin saf dışı edilmesi sağlamışlardı. Belli çevrelerle işbirliği halinde Birlik’i ele geçirenlerin çevirdiği dolaplar, daha sonraları kamuoyunun bilgisine getirilmiş ve anti-demokratik ve bencil tavırların zararları konusunda uyarılar yapılmıştı.

Aradan geçen süre içinde, örgütte sadece kendi görüşlerinin etkin olmasını sağlayan ve ülkedeki kültür-sanat konularını tekellerine almaya çalışan bu klik içinde çeşitli anlaşmazlıklar ve çekememezlikler yaşandı. Ama en son olanı anlatılmaya değer.

Ülkede sadece kendisinin büyük şair olduğunu öne sürmekle ünlü bir şairimiz, kendi kitaplarını düzenlenen etkinliklerde sattırdıktan sonra, istifa edip bir kenara çekilmiş ve ortam, örgütün daimi sekreteri olan Tamer Öncül ile işbirlikçilerine kalmıştı.

Yaşlı kuşaktan olan Harid Fedai ve Şinasi Tekman’ın “bilgisayar disketi için gerekli bilgileri vermedikleri” gerekçesiyle bir süre önce üyeliklerinin düşürülmesine karşı çıkan ve başını İsmail Bozkurt, Neriman Cahit ve Yaşar Ersoy’un çektiği bir grup da bu karar üzerine Birlik’ten istifa etmiş. Anlaşılan örgütten “istifade” bitince, gündeme “istifa” geliyor! Etekleri tutuşan şaircik ile akıl hocası ressam da olağanüstü kongre toplama yoluna gitmişler. Bakalım kişisel çıkar örgütü durumuna getirilen “aydın” örgütümüzün akibeti nasıl belirlenecek!   

BARIŞÇI ÖRGÜTLERİMİZİN SAYISI NEDEN AZALMIŞ?
1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle, 19 Kıbrıslı Rum solcu örgütü ile biraraya gelip, bir “Barış İçin Ortak Deklerasyon” imzalamak isteyen 39 Kıbrıslı Türk solcu kurum ve kuruluşumuz içinden bazıları, son anda “ben oynamam” diyerek ara bölgedeki Ledra Palas Oteli salonunda mızıkçılık çıkarmışlar. 

Rum kesiminden gelen barışçı örgütler arasında Rum ve Türk Kıbrıslıların ortaklaşa oluşturdukları İhsan Ali Vakfı’nın adını gören bir zamanların yeşillenmiş “ılımlı sol”cuları, kırmızı renk görmüş boğalar gibi öfkelenip imzalarını geri çekmişler. İşte 58 örgütün güç birliğinden ayrılan 7 “solcu” örgütümüz: KTAMS, Dev-İş, KTOEÖS, CTP, Barış Derneği, Vet-Sen, Naci Talat Vakfı.

Hangi siyasal çizgiyi temsil ettikleri anlaşıldı değil mi?
  

(Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı:26, Ekim 1997, imzasız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder