27 Mayıs 2015 Çarşamba

TATİL BELDESİ KKTC


Ülkemizin turistler için ideal bir tatil beldesi olduğu hep bilinir, ama kamu görevlileri için de bir tatil beldesi olduğu pek bilinmez. Genç gazetecilerimizden Cenk Mutluyakalı, 3 Ocak 1999 günü gazetesindeki köşesinde yayımladığı bir tabloda "1999 yılının 365 gününde kim, kaç gün, kaç ay çalışacak?" sorusuna bulduğu yanıtları duyurdu:
- Memurlar: 183 gün (6 ay)
- Doktorlar: 91.5 gün (3 ay)
- Öğretmenler: 76 gün (2.5 ay)
- Özel sektör: 285 gün (9.5 ay)
- Gazeteci: 292 gün (9.7 ay)
- Kaçak işçi: 365 gün (12 ay)

DOKTOR VE ÖĞRETMENLER YARIM GÜN ÇALIŞIYOR
Mutluyakalı'nın hesaplarına göre, KKTC'nin memurları, bir yıl içerisinde sadece 6 ay çalışıyor. 104 gün hafta sonu tatili, 16 gün milli ve dini günlere ait resmi tatil, 42 gün yıllık izin hakkı, 21 gün yıllık hastalık izni hakkı derken, 6 ay çalışmadan maaş çekiyor. "Yarım gün" mesai yapan doktorlar ile öğretmenlerde çalışma günleri daha da az. Öğretmenler, ayrıca sömestir ve yaz tatillerinden yararlanıyor. Bayan olanların 40 gün önce ve 40 gün sonraki doğum izinleri ayrı.
Özel sektör çalışanlarının Pazar gün tatilleri 52 gün tutarken, izin hakları ise 15 günle sınırlandırılmış.

ANA MUHALEFET NE DİYOR?
Ana muhalefet DP'nin yayın organı Yeni Demokrat gazetesi ise, 6 Ocak 1999 günü şu haberi verdi:
"Anayasadan kaynaklanan ve kamu görevlisinden 'tam verim alınmazken' UBP-TKP Koalisyon Hükümetinin tüm kamu görevlilerine siyasal partilere üye olma hakkı verileceği ve bu yolda çalışma başlatıldığı duyurulmaktadır.
KKTC'de çalışma günü vaatlerinin kısıtlı olduğu, Anayasanın çalışmayanı koruduğu ve yasaların da bu çizgide yapıldığı bilinirken, artık memurların yakalarında aleni parti rozetleri taşımaları, halkla devlet arasına duvar örülmesini getirecektir...
Hekimlerin tam gün çalışmaları ve öğretmenlerin tam gün eğitim vermeleri istenen ve beklenen bir olaydır. Ancak bunların ikisi de bilinerek TKP'ye bırakıldı. Yarın TKP uygulama yaparken UBP, DP'ye yaptığı gibi "Bunu TKP yaptı, biz karışmayız" diyecek mi? Ve de bunun olmayacağını kim garanti edecektir?" 

KKTC MECLİSİ 5 YILDA NE KADAR ÇALIŞMIŞ?
Avrupa gazetesi de 3 Aralık 1998 günü, "Avantacılar!" diye attığı bir manşet haberinde, geçen 5 yıl içinde KKTC Meclisi'nde görev yapan milletvekillerinin, toplam 378 toplantıyı 1470 saata sıkıştırdığını duyurdu. Bu durumda, ayda toplam 24.5 saat çalışmış olan KKTC'nin geçen dönem milletvekillerinin günlük mesaisi de 8 dakika 16 saniye imiş! Geçen 5 yıl içerisinde Meclis'te kabul edilen yasa sayısı 296 iken, genel nitelikli 7 karar alınmış, 20 Meclis Araştırması açılmış, ancak araştırmaların büyük bölümü beş yıl içinde tamamlanamamış.


(Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı:43, Mart 1999)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder