31 Ocak 2018 Çarşamba

KIBRIS VE DENKTAŞ


Kıbrıs Türklerinin 1943 yılında kurdukları ilk siyasi partiden başlayarak, gelişen toplumumuzun sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda kalkınmasını yönlendirecek kişiler arasında, çeşitli yeni kuruluşların kurulması ile karşılıklı mücadele yıllardır süregelmiştir. Bu süre içinde oluşturulan birlikler, çalışma ve çabalarında yazık ki olumlu bir sonuç vermemişlerdir. Liderlik yarışını başkalarına bırakmak istemeyen kişiler, yıllar yılı toplumun ulusal duygularını kötüye kullanmışlar, toplumdaki ilerici çevreleri sürekli baskı altında tutarak, yeni siyasi kadroların yetişmesini önlemişlerdir. Özellikle Dr. Fazıl Küçük, uzun siyasi hayatı boyunca, kader birliği ettiği, fakat liderliği elinde bulundurma tutkusu yüzünden harcadığı Kıbrıs Türklerinin sayısı küçümsenemeyecek kadar çoktur.           
Aynı tutumun şimdi Sayın Rauf Denktaş’ta da üstün geldiğinin en son örneği, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı için adaylığını koyan ve baskı zoruyla son anda çekilmeye zorlanan Avukat A. Mithat Berberoğlu’dur. Sayın Denktaş, seçim propagandaları sırasında, selefinin taktiklerini kullanarak, karşı grubu, Rum sosyalistleri ile işbirliği yapmakla suçlamıştı. Oysa 7 Mart 1973 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan demeciyle görüşlerini Türk kamuoyuna da açıklayan Berberoğlu, gerçekleri dile getirmekte ve halk tarafından desteklenmekte idi. Koltuklarının tehlikeye düşebileceğinden korkanlar, son anda ikinci adayın çekilmesini anti-demokratik bir şekilde sağlamışlardır.
Sayın Denktaş’ın da Dr. Küçük ile uzun yıllar süren sen-ben kavgaları ve kırgınlıkları olmuştur. Önceleri Fazıl Küçük’e karşı, gençlerin tutumunu savunan Denktaş, kendine koltuk yolunu açtırdıktan sonra, diğer yüzünü göstermeye başlamıştır. 13 Mart’ta açıklanan Kıbrıs Türk Yönetim Kurulu’ndaki yeni atamalar ve görevden el çektirmeler, bunu göstermektedir. Sağlık nedenleri ile 3 yıl önce görevinden ayrılan Dr. Niyazi Manyera, yeniden Tarım ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirilmiştir. Manyera ailesinin sahibi bulunduğu Bel-Kola Meşrubat Fabrikasının ortakları arasında Sayın Denktaş’ın da bulunduğu bilinmektedir. Yine son gelen haberlere göre, Anavatan’dan Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na getirilen Kızılay maden suyu ve sodalarının satışa çıkması engellenmiştir.   
Dileğimiz, Kıbrıs Türk toplumundaki ilerici çevrelerin demokrasi yolundaki çabalarının devamıdır. Kıbrıs sorununun bu güçler tarafından ve gerçekçi bir görüşe dayanan politika ile çözüleceğine olan inancımızı koruyoruz.

(“A. Akansel – İstanbul” imzası ile, Yeni Ortam gazetesi, İstanbul, 21 Mayıs 1973)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder