10 Mart 2018 Cumartesi

BAĞIMSIZ VE FEDERAL KIBRIS İÇİN TEMAS GRUBU’NUN AÇIK MEKTUBU


            Bağımsız ve Federal Kıbrıs için Temas Grubu, 24 Eylül 1989’da Lefkoşa’daki Ledra Palace Otelinde Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar tarafından ortaklaşa oluşturulmuştur. Geçen iki yıl içinde siyaset, kültür, tıp vd alanlarda çeşitli toplumlararası temaslar örgütleyebildik. Ne yazık ki, Kıbrıs Türk makamları, Lefkoşa’daki ara bölge veya Rum kesiminde yurttaşlarımızla buluşmamız için yapılan 75 başvurudan sadece 15’ine izin vermiştir.
Bir süre önce Kıbrıs Türk lideri Denktaş ve Bakanı Atakol, Komite üyelerimizin, Kıbrıs Türklerinin Türkiye’nin askeri işgali altında yaşamadıkları doğrultusunda bir açıklama yapmalarını istemişlerdir. Komite üyelerimizin bu talebe karşı çıkmaları üzerine, Denktaş, geçiş izni veren makama bir yazı yazarak, Komitemizin koordinatörü ile bir başka komite üyemize, bir daha izin verilmemesini emretmiştir. Aynı ay içinde, Mayıs 1991’de Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu’na başvurarak, kendi ülkemizde seyahat özgürlüğümüzün kısıtlanmasını şikâyet edince, Kıbrıs Türk liderliği çok öfkelenmiştir. Şimdi de avukatımızı psikolojik baskı altına alarak, başvuru dilekçemizin bir kopyasının kendilerine verilmesini istemektedir. Lefkoşa Türk Baro Konseyi de avukatımız hakkında disiplin cezası verme girişiminde bulunmuş, ama yeterli oyu sağlayamamıştır. Komitemiz, geçenlerde bazı Amerikalı Kongre ve Senato üyelerini ve Türkiye’nin yeni başbakanını bu keyfi kısıtlamalardan haberdar etmiş bulunmaktadır.
Kıbrıs’ta birleşme ve federal çözüme karşı olan bu bilinen güçler durdurulmalı ve ülkemizde temel insan haklarının uygulanması, hem Kıbrıslı Türkler, hem de Kıbrıslı Rumlar için güvence altına alınmalıdır. Kendi ülkemizde kısıtlamasız seyahat özgürlüğü talebimiz için kişi ve kuruluşlara destek ve dayanışma çağrısında bulunuyoruz.
Dr. Ahmet Cavit An
Bağımsız ve Federal Kıbrıs için Temas Grubu
Kıbrıs Türk Komitesi Koordinatörü

Not: Bu açık mektup Kıbrıs Türk ve Rum basınına ve Avrupa’daki insan hakları kuruluşlarına gönderilmiştir.

(Birlik, aylık siyasi dergi, İstanbul, Mart 1992, Sayı:15)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder