2 Nisan 2014 Çarşamba

AHMET AN'DAN YENİ BİR KİTAP: "KIBRIS SORUNUNUN PERDE ARKASI"


            Kıbrıs'ta Sosyalist Gerçek'e yazılarıyla katkıda bulunan araştırmacı-yazar arkadaşımız Ahmet An'ın yeni bir kitabı yayımlandı. "Kıbrıs sorununun perde arkası: Adadaki İngiliz üsleri ve Amerikan tesisleri" adlı bu çalışma, İstanbul'daki Gelenek Yayınları'nın 31. ve Tartışma dizisinin 3. kitabı olarak çıktı. 92 sayfalık kitapta, ilk üç tanesi daha önce KSG'de yayımlanan şu 4 makale yer alıyor:
1. Adamızdaki İngiliz askeri üsleri mutlaka kaldırılmalıdır
2. Kıbrıs adası bağlantısız kalmalı, askerden arındırılmalıdır
3. Kıbrıs, batmayan uçak gemisi olarak kullanılmayı sürdürüyor
4. Kıbrıs üzerinden yapılan İngiliz ve Amerikan casusluk faaliyetleri
            Kitabı bir sunuş yazısıyla okuyuculara tanıtan Gelenek Yayınevi, arka kapakta şöyle demektedir:
            "Akdeniz'in kritik bir noktasında bulunan Kıbrıs adası uzun yıllardır bölgeye dönük emperyalist planların merkezinde yer aldı. Emperyalist politikalar, Rum ve Türk egemen sınıflarının ürettiği ENOSİS ve TAKSİM politikalarıyla birleşince, adada yaşayan halklar kardeşlik yüzü göremedi. Yine kardeşliğin önündeki en önemli engel, adanın her iki tarafında da yer alan İngiliz ve Amerikan üsleri oldu. Bu üslerin, Ortadoğu ve Balkanlar'daki "dinleme" faaliyetleri ve silah depoları içide "özel" bir yeri var. Türkiye ve Yunanistan'daki "kardeş" üslerle birlikte emperyalist birer "kompleks" olarak ele alınmaları gerekiyor. Bu çalışma, söz konusu bağlantıların ve daha ileri giden işbirliklerinin somut verilerini sunarken, adada gerçekten bağımsız bir alternatifin nasıl üretilebileceğini de tartışıyor."

TRODOS'TA YENİ ELEKTRONİK KULAKLAR
            23 Haziran 2000 tarihli Rumca Haravgi gazetesi, Trodos dağındaki yeni elektronik dinleme servisi kurulduğunu yazdı. Habere göre, İngilizlerin Trodos'ta bulundurduğu ve uydu sistemiyle bağlantılı olan casusluk sistemleri yenileriyle değiştirildi. Somut olarak her yön ve açıdan elektromanyetik işaretler alabilen "Virtual" antenleri yerleştirildi.
            Gazete, bütün dünyada özellikle de Avrupa'da büyük gürültü koparan Amerikan-İngiliz Echelon casusluk faaliyetlerinin, Anglo-Amerikanları rahatsız etmediğini, bunların dost ve düşmanı izleme sistemlerini daha da modernize ettiklerini yazdı. Haravgi'ye göre, bu sistemin bilgi toplama ve kaydetme olanağı çok büyük olup, İngilizler, aynı bölgede bulundurdukları büyük izleme radarlarını da çağdaşlaştırmak için inşa çalışmalarını yoğun bir tempoyla sürdürmekteydiler. 

İNGİLİZLER, RUM RADARININ KALDIRILMASINI İSTİYOR
            Eylül ayı ortasında Kıbrıs Rum basınında yer alan haberlere göre, Kıbrıs'taki İngiliz makamları, 11 Eylül 2000 tarihinde yerleştirilen kendi yeni radarlarının menzilini etkilediği ve parazit yaptığı gerekçesiyle, Trodos'taki Rum Milli Muhafız Ordusu radarının başka yere nakledilmesini istedi.
            16 Eylül tarihli Mahi gazetesinin bildirdiğine göre, RMMO'nun radarı, birkaç gün önce başka bir yere taşındı ve İngilizlerin iddiasına göre şimdi bulunduğu noktada, eskisinden çok daha iyi izleme olanağına sahip oldu. 
            Alithia gazetesi de 21 Eylül tarihli sayısında, Rum Savunma Bakanı Hasikos'un yaptığı bir açıklamada, RMMO radarının yerinin hiçbir şekilde değiştirilmeyeceğini yineleyerek, İngilizlerin gündeme getirdiği meselenin siyasi değil, tamamıyla teknik olduğunu söyledi. İngiliz Üsler Komutanının Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruluş Anlaşmalarını gündeme getiren konuşmasını da yorumlayan Hasikos, "Bu mesele anlaşmalar konusu değil" şeklinde konuştu.

DUNCAN CAMPELL'İN KONFERANSI
            Echelon casusluk sisteminin faaliyetlerini ilk olarak ifşa eden İngiliz gazeteci ve fizikçi Duncan Campell, 13 Eylül akşamı Lefkoşa'nın Rum kesiminde "Echelon Sistemi'nin KIbrıs'ta ve Dış Ülkelerdeki Çalışması" konulu bir konferans verdi ve konferans, halk yanında, yabancı diplomatlar tarafından da ilgiyle izlendi.
            Haberi veren Rum gazetelerine göre, Campell, Dikelya'daki Ay Nikola kampındaki radarın 1915'de kurulduğunu ve zaman içinde çok önemli bir casusluk merkezine dönüştüğünü söyledi. Buradan geniş bir bölgenin izlendiğini belirten Campell, İmngiliz üslerinin casusluk faaliyetleriyle ilgili yeni verilerin ortaya çıktığını, Trodos'taki istasyondan elektronik araçlarla İsrail ve diğer Ortadoğu ülkelerinin radarlarının fonksiyonunu izlediklerini söyledi. Haravgi gazetesine, ortaya çıkan yeni verilen şunlardır:
            "İngilizler, Türk istilasından önce paramiliter grupların konuşmalarını izliyorlardı ve İngiliz üs askerlerinin Kıbrıs Türklerine yasa dışı silah sattıklarını açığa çıkardılar. Ay Nikola üssünde, Rusya'daki balistik füze denemelerini izleyen kavisli gözetim radarı var."

(İmzasız, Kıbrıs’ta Sosyalist Gerçek dergisi, Sayı:56-57, Ekim-Kasım 2000)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder