27 Mayıs 2015 Çarşamba

ABD BÜYÜKELÇİSİ KENNETH BRILL’E GÖRE, “İKİ TOPLUMLU TEMASLAR KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEZ”


Avrupa Birliği'nin 14 Aralık 1997'de ilan edilen Lüksemburg Zirvesi Kararı ardından, Kıbrıs Türk liderliğinin iki toplumlu temasları askıya alması üzerine, ABD'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin güdümünde yürütülen ve Kıbrıs'a Amerikan Barışı getirmeyi amaçlayan Conflict Resolution-CR (Uyuşmazlıkların Çözümü) Gruplarının çalışmaları da, 27 Aralık 1997'den itibaren durmuş oldu.  Konuyla ilgili olarak görüşü sorulan ABD Büyükelçisi Kenneth Brill, şöyle konuştu:

"İki toplumlu temaslar, Kıbrıs sorununu çözmeyecek. Ama iki toplumlu temasların yasaklandığı Ada'daki bölünmüşlük problemi de problemi çözmez. İki toplumlu temaslara katılanlar, geleceğin kahramanları olacak. Bu kişiler, tüm siyasi görüşleri temsil ediyor ve sayıları da oldukça fazladır."

Anti-emperyalist kişilikleri bilinen Kıbrıslı Rum ve Türklerin, CR gruplarına alınmadığı bilinirken, ABD Büyükelçisinin bu şekilde konuşması çok anlamlıdır. Geleceğin kahramanlarının nasıl yetiştirildiği ise kamuoyunun bilgisindedir.
***
Aylardır çıkış hazırlıkları yapılan ve CR grup liderleri tarafından ince elenip sık dokunan, "Kıbrıs'ın iki toplumlu dergisi Hade"nin  ilk deneme sayısı yayımlandı. Türk kesiminde 500 bin TL, Rum kesiminde de 2 KL olarak satılan 44 sayfalık derginin başyazısında "Hade sayfaları, yardımcı olmak isteyen herkese açıktır" denmesine rağmen, bazı Rum ve Türk yazarlar tarafından dergiye ulaştırılan yazıların SANSÜR EDİLİP YAYIMLANMADIKLARINI öğrenmiş bulunuyoruz.

Kıbrıslı Rum ve Türk sol eğilimli kişiler tarafından 1989 yılında kurulan Bağımsız ve Federal Kıbrıs için Temas Grubu'nun Türk kesimi koordinatörlüğünü yürütmüş bulunan Ahmet An tarafından yazılan "Federalizm mi, ayrılıkçılık mı?" başlıklı yazı da sansür edilen yazılar arasında yer aldı. Dergi yazı kurulunda bulunan Kemal Aktunç'un Ahmet An'ın şikayeti üzerine verdiği bilgiye göre, yine yazı kurulunda bulunan Nikos Anastasiyu adlı Kıbrıslı bir Rum CR üyesi, "CR gruplarının ABD'nin mali desteği ve yönlendirmesi ile çalıştığına değinildiği için" makalenin  yayımlanmasının uygun görülmediğini bildirdi.

Dergide CR grubu üyesi Kıbrıs Türklerden şu kişilerin yazıları yer aldı: Neriman Cahit, Ulus Irkad, Selma Bolayır, Fatma Azgın, Yasa Yeşilada ve Neşe Yaşın. Şiirlerinin yayımlanması uygun görülenler ise, Fikret Demirağ, Tamer Öncül ve M.Kansu. 

4-15 Ocak 1998 tarihleri arasında İsrail ve Filistin'i ziyaret eden CR grubundaki Kıbrıslı Türkler de şunlardı: Neriman Cahit, Gül Öztek, Dilek Behçetoğulları ve Neşe Yaşın.
1995 yazında Pekin'de toplanan Dünya Kadın Forumu'na katılanlar kimlerdi?: Fatma Azgın, Mine Küfi, Sevgül Uludağ, Neşe Yaşın ve Gül Öztek.

13-23 Ekim 1997 tarihlerinde İrlanda'yı ziyaret eden CR Grubunda kimler vardı?: Neriman Cahit, Selma Bolayır, Doğuş Derya ve Hüseyin Gürşan.

Gezi ve yazılarda genellikle aynı isimler üzerinde durulmasının, acaba "geleceğin kahramanları"nı yetiştirmekle bir ilgisi var mıdır? Neşe Yaşın da, Oxford toplantısından sonra yapılan bir panelde "geleceğin yöneticileri biz olacağız" dememiş miydi? Yaşasın Amerikancı ve Barışçı kadın öncülerimiz...
***
"Hade" dergisinin 22. sayfasında, Kıbrıslı'nın Ekim 1997 tarihli sayısında belgelerini yayımladığı ve ABD'nin yolladığı 200 bin dolarla yürütülen "Barış için Teknoloji" projesi ile ilgili bazı yenilikler var.

İki toplumlu "CIA ile sürekli temas hattı" sağlayacak bilgisayar sistemi için Rum kesimindeki "Barış Merkezi" ile Türk kesimindeki "Demokrasi ve İnsan Hakları Hareketi"nin adları çıkarılmış ve yerine "Kıbrıs Rum Barış Ağı" ve "Kıbrıs Türk Barış Ağı"(?) konmuş. Pahalı projeyi yürütecek olan eski iki isme ek olarak, bir de çiftin isimleri eklenmiş.

Artık "Kıbrıs Türk Barış Ağı"na takılmak isteyenler şu kişilere başvurabilecekler: "Bekir & Fatma Azgın, Derviş Besimler, Mustafa Anlar." 

İlgilenen Amerikan muhiplerine duyurulur.

(Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı:31, Mart 1998)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder