27 Mayıs 2015 Çarşamba

SİYASAL DEĞİNMELER


BM Güvenlik Konseyi  üyeliğine bu yıl ilk kez seçilen Güney Kore’nin eski Dışişleri bakanlarından olan Han Sung-joo, Genel Sekreter  Butros Gali’nin Kıbrıs Özel temsilciliğine atanmış. 1940 doğumlu olan Sung-joo, 1970’lerden itibaren Kore hükümetlerine dışilişkiler ve milli savunma konularında danışmanlık yapmış. Ayrıca Kuzey ve Güney Kore’nin birleştirilmesi için teorik ve pratik çabalar da gösteren Han Sung-joo, 1985’de Kuzey Kore’yi ziyaret eden Güney Koreli birleşme tartışması grubunda yer almış. 1993-94 yıllarında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan ve Kıbrıs Özel temsilciliğine atanmazdan önce Kore Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün başkanlığını yapmakta olan Koreli diplomat için “ Kıbrıs’ın Kuzeyi ile Güneyini birleştirebilirse, belki kendi ülkesine de iyi bir örnek oluşturabilir” şeklinde yorumlar yapılıyor. Amerikan emperyalizminin böldüğü Kore ve Kıbrıs’ın bir “Amerikan barışı” ile bile olsa  en erken bir zamanda birleştirilmesi   bu ülke halklarının ve dünya barışının yararına olacak.
                                                                  *    *    *
Kıbrıs gazetesi, 30 yıldan fazla bir süredir uygulanan politikaların bizi nerelere getirdiğini saptamaya devam ediyor. 18 Mayıs 1996 tarihli sayısında Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile bazı devlet dairelerinin borçlarının 8 trilyona yaklaştığını ve bu borçlara her gün faiz bindiğini belirterek, KKTC’nin 1996 bütçesinin 29.2 trilyon olduğu bir dönemde bu borç yükünün ekonomi uzmanlarınca “endişe verici” olarak nitelendirildiğine dikkat  çekiyor.

23 Mayıs 1996 tarihli manşetinde ise “Neden batıyoruz?” sorusunun yanıtını arıyor: “KKTC’de yaşam koşulları her geçen gün ağırlaşırken, binbir vaad ile yola çıkıp iktidara gelenler “tam-takır” devlet bütçesine yeni istihdamlar, tayin ve terfilerle 200 milyardan fazla ek külfet getirdi...DP-CTP Hükümeti iki yılda üçlü kararname ile 109, Bakanlar Kurulu kararıyla 62, toplam 171 atama yaptı; yine üçlü kararnameyle 67, Bakanlar Kurulu kararıyla 5, toplam 72 kişiyi görevden aldı...DP-CTP hükümetinin müşavir yaptığı 49 kişiden 18’i emekli oldu. Kızağa çekilen 31 kişi ise müşavir olarak devletten maaş alıyor. Hesaplamalar yapılırken söz konusu 31 müşavirin emekliye ayrılması halinde devlet kasasından çıkacak paranın yaklaşık 90 milyar TL olacağını belirten uzmanlar, “Bu durumda DP-CTP hükümetinin son siyasi atamalarının devlete ek külfeti 300 milyarı buluyor” dedi.

DP’nin çiçeği burnunda yeni Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, TC yetkililerinin “Sadece biz yardım edemeyiz. Orada siz işte hükümetçilik oynamaya devam edin, bunu kabullenemiyorlar artık. Siz orda hükümetsiniz, orda birşeyler yapmalısınız diyorlar” dediklerini aktarıyor ve Kıbrıs uyuşmazlığında bir anlaşma  sağlanması halinde “Burda bu mevcut ekonomik yapımızda bu anlaşma ne kadar yürür mümkün değil” diyor. (Kıbrıs, 2 Nisan 1996) Bir anlaşma ortamına neden giremediğimiz de   böylece anlaşılmış oluyor.
                                                                    *    *    *
Emekli kamu görevlisi Macit Yüksel’in teşhisi de yerinde: “Bu duruma gelinmesinde, bizlerin 1974’e kadar direnişte yer alan mücahitler kitlesinin de sorumluluğu büyüktür. Bizi suçlayan genç evlatlarımız haklıdırlar. Mücahitler, genel toplum yararına olan ilkeler için, 1974’den bu yana aktif bir mücadele veremedi. Parti ve şahıs tutmayı yeğlemişlerdir.Mücahitler Derneği olarak tutum ve ilkelerimiz şahıs ve sınırlı kitle yararına değil, tüm K.Türk toplumu ve Türk milleti yararına olacak ilkeleri savunmalıyız.”(Kıbrıs, Söz Sizin köşesi,  21.4.1996)
                                                                     *   *   *
“İktisatçı gözüyle” yazan Ünal Akif ise çıkış yolunu gösteriyor: “Geçmişteki suistimallerin, idari yolsuzlukların kurulacak bağımsız bir komite tarafından araştırılıp, gereken yasal işlemlerin yapılması. Bu gibi olaylara geçmişte tevessül edenlerin en azından politik arenadan silinmeleri” (Ortam, 7 Mayıs 1996)

(Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı:11, 20 Haziran-20 Temmuz 1990 için hazırlandı, ama yayımlanmadı.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder