27 Mayıs 2015 Çarşamba

BRÜKSEL ZİYARETİ


8 Kıbrıslı Türk ve 8 Kıbrıslı Rum, Aralık ayı içinde 5 gün  süreyle Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret etti. Rumca Alithia gazetesinin "Sıradan vatandaşlardan başlayan yeniden yakınlaşma çabaları" adı altında verdiği habere göre, AB ve Avrupa Parlamentosu'nun çeşitli yetkilileri ile temaslarda bulunan heyet üyeleri, Yunanistan'ın Yeni Demokrasi Partisi Avrupa Parlamenteri Kostis Hacıdakis'in davetlisi olarak Brüksel'e gitmişler. Agon gazetesi de, kendi toplumları içinde sosyal ve siyasi faaliyetlerde bulunan kişiler arasından seçilen 16 gencin, Rum Gençlik Örgütü ve Amerikan Fulbright Kurumu tarafından seçildiğini yazdı.

Amerikancı Conflict Resolution gruplarının, "sıradan yurttaşlar" adı altında Yunanistan üzerinden, Brüksel'e kadar uzanması, gerek Türk, gerekse Rum kesimindeki bağımsız siyasi çevreler tarafından ilgi ile karşılandı.

ABD SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİ EĞİTMİŞ
ABD'nin Lefkoşa Büyükelçiliği bünyesinde sosyal ve kültürel çalışmalar yürüten Amerikan Merkezi'nin Kıbrıs Fulbright Komisyonu işbirliğiyle düzenlediği bölgesel Sivil Toplum Örgütleri Konferansı 8-10 Aralık 1997 tarihlerinde yapıldı. Lefkoşa'daki ara bölgede yer alan Ledra Palace Otel'de gerçekleşen konferansa ABD, Türkiye ve Yunanistan'dan uzmanlar katıldı. Konferansa toplam 200 kişi katılırken, bunlardan yaklaşık 90'ı Kıbrıslı Türklere ait sivil toplum örgütlerinden  temsilcilerdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan ABD Büyükelçisi Kenneth C.Brill, katılımın yüksek ve değişik çalışma gruplarından olmasından memnun kaldığını  söyleyerek, "Kendi toplumları için daha iyi yaşam şartları oluşturmak amacıyla değişik şekillerde uğraş veren bu kadar çok insanın bulunması teşvik edicidir" dedi.

Brill konuşmasında, gelecek yüzyılda diplomat ve hükümet yetkililerinin sivil toplum örgütlerine artık alışarak, onlarla birlikte çalışacağı öngörüsünde de bulundu.
Çeşitli seminer ve atölyeler şeklinde çalışmalarını sürdüren konferansta, sivil toplum örgütlerinin etkili bir şekilde güçlendirilmesi, işletilmesi, pazarlanması ve finanse edilmesi, bölgesel işbirliği sırasında sivil toplum örgütlerine düşen görevler ve ortak çalışmalar ele alındı.

ABD'nin bölgemizde ve ülkemizde yürütmekte olduğu açık-gizli çalışmaların son dönemlerde yoğunluk kazanması çeşitli yorumlara neden olmaktadır. Bunlardan en önde geleni, Kıbrıs'ta bir Amerikan Barışı sağlanması için gerekli elemanların çeşitli yöntemlerle ve işbirlikçi yönetimlerin izni ile yetiştirilmekte olduğu şeklindedir.

(Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı:29, Ocak 1998, imzasız)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder