27 Mayıs 2015 Çarşamba

ABD’NİN YOLLADIĞI 200 BİN DOLAR KAPIŞ KAPIŞ DAĞITILIYOR


Rumca Fileleftheros gazetesinin Temmuz ayı ortasında verdiği bir habere göre, Amerikan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün, Maryland Üniversitesi öğretim görevlilerinin yönlendirmesiyle Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında İnternet aracılığıyla iki toplumlu temas düzenleyeceği ve bunu finanse edeceği bildirilmişti.

Gazete, iki toplumdan şahısların elektronik temaslarının 24-26 Temmuz'da (3 gün) gerçekleştirileceğini yazdı. Düzenlemeyi Kıbrıs Türk tarafı adına "Demokrasi ve İnsan Hakları Hareketi" isimli örgüt ile Rum tarafı adına "Cyper Kids" ve "Barış Merkezi" üstlendi. Gazeteye göre, "Barış için teknoloji" adı altında gerçekleştirilen temaslara siyasetçi, ekonomist, gazeteci, akademisyen ve öğrenci gibi lider konumundaki gençler katılacak. Her iki taraftan katılımcı sayısı 20-25'i geçmeyecek.

Rum organizatörler adına gazeteye açıklama yapan Yannis Lauris, Maryland Üniversitesi'nden 4 öğretim görevlisinin ilk gün Rum tarafında, diğer iki gün ise KKTC'de elektronik temasları izleyeceğini söyledi.

Olayın bundan sonraki gelişmesi, Türk kesiminde çalışan Conflict Resolution'cuların kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadıkları için bilinmiyor. Kulağımıza gelen bilgilere göre, ara bölgede Türk ve Rum grupların bir buluşmasında şu olay meydana gelmiş:

Rum kesiminden gelen bir hanım, her iki tarafa da bu amaçla kullanılmak üzere 100,000 Kıbrıs Lirası teslim edildiğini söylemiş. Kıbrıs Türklerine verilecek para, Amerika'dan havale edilirken, daha önce temas edilen "Kıbrıs Türk Demokrasi ve İnsan Hakları Hareketi" adresine, ama bu örgüt üyesi olmayan Conflict Resolution Grubu üyeleri Derviş Besimler ile Mustafa Anlar'ın adına gönderilmiş! Buluşmaya katılan Demokrasi ve İnsan Hakları Hareketi'nin bir üyesi, kendilerinin bundan hiç haberleri olmadığını ve böyle bir parayı almadıklarını söylemiş. Sonradan yapılan soruşturmada, paranın Conflict Resolution'cuların eline geçtiği ve alınan bilgisayar aksamı ile diğer aygıtların bir yere kapatılıp depolandığı ortaya çıktı.

Şimdi kamuoyu şu iki konuda açıklama bekliyor:
1-Demokrasi ve İnsan Hakları Hareketi, adının bu işleme karıştırılmasını neden hala daha protesto etmiyor? Yoksa daha önce temas kurduğu ve mali yardım talep ettiği "Dünya Meseleleri Enstitüsü" ile olan ilişkilerinin açığa çıkmasından mı gocunmaktadır?
2-Conflict Resolution'cu Derviş Besimler ile Mustafa Anlar,  neden Demokrasi ve İnsan Hakları Hareketi adına gelen parayı, o örgüte haber bile vermeden kendileri aldılar? Bu 100,000 KL'dan  satın aldıkları cihazları neden kapalı tutup, Amerikancı arkadaşlarının hizmetine sunmuyor? Arta kalan para varsa, bu para kimin tarafından değerlendirilmektedir? Oluşacak merkezden neden sadece "geleceğin liderleri" yararlanabilecek?

                                                                  **********
İşte Belgeler:
BARIŞ İÇİN TEKNOLOJİ adı altında CIA ile sürekli temas hattı

Bir süre önce Pile'deki ara bölgede buluşan Conflict Resolution Grubuna bağlı üyeler tarafından hazırlanan ve ABD'deki Dünya Meseleleri Enstitüsü tarafından finanse edilen Barış İçin Teknoloji  adındaki Proje'yi Kıbrıs Türk kesiminden CR Grubu üyesi Derviş Besimler ile Mustafa Anlar ile Kıbrıs Rum kesiminden de Cyber Kids ve Barış Merkezi adlı kuruluşlardan Yannis Lauris ile Harry Anastasiu yürütecek.
Proje gerçekleştirildiği zaman Türk ve Rum kesiminden en çok 25'er kişi katılabilecek. Böylelikle kurulacak İnternet ağı aracılığı ile birbirlerinin kültürlerini takdir etme, birlikte çalışma ve bir araya gelerek birlikte sorumluluk üstlenecekler ve  Kıbrıs'taki her iki toplumdan insanların araştırma, arşivleme, bilgi toplama yanında, elektronik mesajlar alma ve gönderme konularında var olan sorunlarını çözmüş olacaklar.
Düzenlenen workshoplarda katılımcılara projenin nasıl yürütüleceği anlatılacak ve ICONS kısa adıyla anılan (International Communication and Negotiation Simulation  Project) yöntemi sayesinde aralarında BM, AB, CIA, hükümet organları, NGO'lar, kütüphaneler ve haber ajansları gibi geniş sayıda uluslararası örgütlerden yararlanabilme olanağı doğacak.

(Kıbrıslı Türkün Sesi dergisi, Sayı: 26, Ekim 1997)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder