14 Mayıs 2015 Perşembe

Toplumsal ve siyasal belleğe önemli katkıları olan Kıbrıslı bir Araştırmacı ve Yazar: Dr.Ahmet Cavit An

Hakan ÇAKMAK
Üniversitedeki eğitim yıllarından başlayarak gazete kesikleri ile dergi ve gazete arşivlerinden derlediği bilgilerle Kıbrıs Türk toplumunun belleğinin taranarak kitaplaşmasında önemli bir misyon üstlenmiş olan, araştırmacı yazar ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cavit An ile araştırma çalışmalarının boyutlarını, kitaplarına ilişkin ayrıntıları ve ülkemizde bu alandaki olanaklarla olanaksızlıkları konuştuk.

20 yılı aşkın süreyle Lefkoşa’daki kliniğinizde serbest hekim olarak hizmet verdiniz ve 10 yılı aşkın süredir de emeklisiniz. Araştırma ve yazıya dönük etkinlikleriniz meslek yıllarınız devam ederken de süregiden bir süreçti. Bu süre zarfında 23 kitaplık bir külliyat oluşturdunuz. Hekimlik mesleğinin yanı sıra sizi yazıya ve araştırmaya yönlendiren neydi?
Gerek Kıbrıs Türk toplumunun adamız üzerindeki geçmişi, gerekse “Kıbrıs sorunu” denen ve ülkemiz halkını yıllardır huzursuz eden uyuşmazlığın nedenleri hakkında, kendi dilimizde yeterli çalışmanın yapılmamış olması, beni bu konuya yönlendirmiştir. İstanbul’da Tıp Fakültesi’nde okurken, çevremdeki ilerici öğrenci hareketinden etkilenmiş ve sol düşüncenin Kıbrıs sorununa bakış açısını merak ederek, eski gazete ve dergi koleksiyonlarını karıştırıp, notlar almaya başladım. Buna, konu ile ilgili okuduğum Türkçe ve İngilizce kitap ve makaleler eklendi. Önce Yeni Ortam gazetesinde başlayan yazarlığım, daha sonra siyasal olarak kendime yakın bulduğum Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin aylık İlke dergisi ile haftalık Kitle dergilerinde, Kıbrıs sorunu ile ilgili araştırma ve yorum yazılarıyla devam etti. Çocuk doktoru olarak uzmanlık eğitimi gördüğüm Alman Demokratik Cumhuriyeti’nde de (Eski Doğu Almanya, H.Ç.) bu çalışmalarımı devam ettirdim. Ayrıca Kıbrıs’taki milliyetler sorununun teorik yanlarıyla da ilgili araştırmalar yaptım. 1982’de Kıbrıs’a geri dönüp, mesleğimi serbest çalışan bir hekim olarak icra ederken de, çeşitli Kıbrıs Türk gazete ve dergilerinde hem mesleki konularda, hem de Kıbrıs sorunuyla ilgili makale ve araştırma yazıları yazmayı sürdürdüm.
Ülkemizde kaynak sıkıntısından ve tam anlamıyla toplumsal belleğin arka planını yansıtabilecek arşiv ve dökümantasyonun olmamasından duyulan sıkıntılar her zaman dile getirilir. Siz araştırmalarınızı yaparken bu konuda ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz ve daha çok ne tür kaynaklardan yararlanıyorsunuz?
1970’li yılların başından başlayarak, okuduğum eski ve güncel gazete ve dergilerden aldığım notlar, geniş bir konu yelpazesinde oluşturduğum gazete kesikleri koleksiyonum, araştırma yazılarımı ve makalelerimi yazarken bana çok yardımcı oldu. Kendi kütüphanemde birikmiş olan ve Kıbrıs’ı konu edinen Türkçe, İngilizce ve Almanca kitaplardan, bu arada Almanya, İsviçre ve İngiltere’deki bazı üniversite kütüphanelerinden de yararlandım. Örnekleriyle Kıbrıs Basın Tarihi adlı çalışmayı birlikte hazırladığımız araştırmacı büyüğüm Harid Fedai Bey’in koleksiyonunda bulunan eski gazeteleri okuyarak, halkımızın geçmiş mücadeleleri konusunda bir hayli bilgi derledim. Şimdiye kadar yayımladığım makale ve kitaplarla, günümüz ve gelecekteki kuşaklar için siyaset ve kültür alanındaki kaynak boşluğunu doldurabilecek ve gayrı resmi tarih diyebileceğimiz toplumsal bir bellek için önemli bir kaynak oluşturduğuma inanıyorum.
Karşılaştığım sıkıntılar, daha çok yayınlama ve satışla ilgilidir. Çünkü bu işler, belli bir sermayeyi ve örgütlülüğü gerektirmektedir. Makale yayımlamak için, o yazının siyasal içeriğine uygun gazete veya dergi bulmak bazen kolay olmayabiliyor. Tarihsel bir konuysa, resmi bakış dışında görüşler dile getirdiğimden, geleneksel Kıbrıs Türk liderliğinin politikasını onaylayan yayın organları bunu basmaz. Muhalefeti eleştiren bir yazıysa, muhalif gazetenin yazı işleri müdürünün o eleştiriye katılması gerekir, aksi takdirde yazınızı basmaz. Bu bağlamda yazarın fikir örgürlüğü de kısıtlanmış olur. Hep bu dengeleri gözetmek zorundasınız. Kitap bastırmak istiyorsanız, onu basmaya hazır bir yayınevi bulmanız gerekir. Bu ya Kıbrıs’ta veya Türkiye’de olabilir. Ya da kitabın finansmanını kendiniz karşılamak durumunda kalırsınız ki satışla bunun karşılığını toplamak, yıllar alır. İlk baskısı bin adet basılan bir kitap, başlangıçta 100-200 satar. Geriye kalanların satılması ise zaman içinde olur ve bu kitapların bir yerde depolanması gerekir.
Araştırmalarınız daha çok tarihten beslenen ve tıbbi konulardan çok Kıbrıs’ın sosyal, kültürel ve siyasal alanlarında özgün denilebilecek konuları içeriyor. Bunlar daha çok nelerdir ve en çok öne çıkan konular neler olmuştur?
Konularım, zaman içinde ihtiyaçtan doğmuştur diyebilirim. İlk yayımlanan kitabım, Kıbrıs’taki Osmanlı yönetimi sırasında meydana gelen isyan hareketleri ve İngiliz yönetimindeki anayasal sorunları ele alan bir çeviri çalışmasıydı. Daha sonra, günümüz Kıbrıs Türk liderliğinin 1900’lü yılların ilk yarısındaki oluşma süreci ve 1950-1962 arasındaki fırtınalı yılları anlatan iki kitap gelir. Yine İngiliz sömürge döneminde ve Cumhuriyetin oluşması sonrasında, Kıbrıslılık bilincinin gelişmesine yönelik fikir hareketlerini anlatan bir kitabım var.
Eski gazetelerin taranması sırasında “Kıbrıs’ın Yetiştirdiği Değerler”in yaşamöyküleri, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik açıdan az gelişmişliğinin nedenlerini anlatan makaleler, sınıf sendikacılığından etnik sendikacılığa geçişimizin belgeleri, unutturulan siyasal geçmişimiz ve liderlik kavgaları gibi konuları içeren kitaplar oluştu. Kültürel geçmişimize ilişkin makalelerimi toplayan bir kitap, Kıbrıs’ta Türkçe basılmış kitapların listesi, bizde ilk fikir ve futbol külüplerinin geçmişi, işçi sınıfımızın ilk öncüleri, TMT’nin kurbanları ile tıp alanındaki ilk Kıbrıslı Türkleri kayda geçiren kitaplar kendi alanlarında başvuru kaynakları haline geldi.
Kitaplaşmamış çalışmalar olarak, ayrı devlet ilanı, taksim, federasyon, konfederasyon, iki devlet tezlerine ilişkin dosyalar, Kıbrıs sorununun perde arkasını oluşturan adamızdaki askeri üsler ve dinleme tesisleri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyeliği, Annan Planı öncesi ve sonrasındaki toplumsal hareketliğimiz üzerine yazılar, CTP’nin sağa kayış sürecinin belgelenmesini anlatan yazılar, hep olayların gelişimine paralel olarak yazıldı ve yayımlandı.
Ülkemizde hekimlik mesleğinden siyaset arenasına geçen pek çok sima var. Siz aktif siyasetin direkt içinde olmaktan ziyade yaptığınız araştırmalarla, yayımladığınız kitaplarla siyaset için çok değerli kaynaklar yarattınız. Siyasete ilgi düzeyiniz ve bu konuda kendi düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Ben şimdiye kadar yayımladığım makale ve kitaplarda, Kıbrıs’ın sosyal, kültürel ve tarihsel geçmişine resmi görüş dışında yaklaşarak, kendi Marksist dünya görüşüm açısından baktım. Hiçbir zaman aktif siyasal yaşam içine girme isteğim olmadı. Zaten benim siyasal görüşlerimle uyumlu bir siyasal partimiz de yok. Ama dönem dönem kendime yakın hissettiğim bazı siyasi partilerin yayın organlarında yazılar yazdım, etkinliklerine katıldım.
1989 yılında Kıbrıslı Rum arkadaşlarla oluşturduğumuz iki toplumlu Bağımsız ve Federal Kıbrıs için Temas Grubu’nun çalışmalarının engellenmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’na Türkiye aleyhinde yaptığım şikayet başvurusunun, 12 yıl sonra sonuçlanması ve taksim çizgisi üzerindeki geçiş kapılarının açılması, toplumumuz adına kazandığım bir siyasi başarı olarak addedilebilir ve bundan da mutluluk duyuyorum.
2006 yılında birinci baskısı yapılan ve 2014 yılında KTTO Yayını olarak yeniden yayımlanan Tıp Alanında İlk Kıbrıslı Türkler’den söz edelim biraz da. Bu kitabın içeriğiyle sunulan bilgiler günümüz ve gelecek kuşaklar için neler anlatıyor?
Bu kitabın malzemesi, 2006’da Rum kesimindeki Kıbrıs Halk Bankası tarafından iki cilt halinde ve Rumca olarak yayımlanan “Eski zamanlardan bağımsızlığa kadar Kıbrıs’ta hekimlik” adlı bir çalışma için hazırlanmıştı. Daha sonra bunu biraz genişleterek, Ağustos 2006’da Kıbrıs Türk Tabibleri Birliği Yayını olarak 57 sayfalık Türkçe bir küçük kitap olarak bastırdık. İlk baskının tükenmesi üzerine, içeriğini daha da genişletip, fotoğraf sayısını artırdık. 175 sayfa ve Kıbrıs Türk Tabipleri Odası yayını olarak Nisan 2014’de ikinci baskıyı yaptık. Oda üyesi bütün hekim arkadaşlara, “Dr. Kaya” kitabı ile birlikte dağıtıldı.
Kitabın ilk bölümde adamızda Osmanlı ve İngiliz sömürge dönemindeki hekimlik çalışmalarıyla ilgili bilgiler ve 1878 ile 1960 yılları arasında 42 Sağlık Dünyamız Sağlık Dünyamız 43 Kıbrıs’ta kayıt yaptırıp, hekimlik yapmış olan 79 Türk hekimin listesi verilmektedir. Daha sonra, ilk kaydolan hekimlerden başlayarak, bu dönem içerisinde adada mesleklerini icra etmiş olan ilk Türk hekimlerin yaşamöyküleri, fotoğraflarıyla birlikte yer alıyor. Bunu “Kıbrıs’ta İlk Türk Kadın Doktorlar” ve “İlk Kıbrıslı Türk Diş Hekimleri”nin kayıt yılları ve yaşamöyküleri izliyor. “İlk Kıbrıslı Türk Eczacılar” ve “İlk Kıbrıslı Türk Ebe ve Hemşireler” bölümlerinden sonra, “Diğer önemli bazı sağlık çalışanları” başlığı altında, Mehmet Aziz Bey, Melahat Hulusi Hacıbulgur ve Türkan Aziz gibi öncü kişiliklere yer veriliyor. “Kıbrıs’ta İlk Türkçe Tıbbi Yayınlar” bölümünden sonra gelen “Eski Basınımızdan” başlıklı bölümde de, 1898 ile 1960 yılları arasında Kıbrıs Türk basınında çıkmış çeşitli ilan, haber ve yazılardan örnekler var. Bundan sonra gelen “Ekler” bölümünde ise şu araştırma yazılarıma yer verildi: 1. Kıbrıs Türk Tıp Tarihinden: Dr. Hafız Cemal kimdir? 2. Kıbrıs’ta Basılmış Bir Tıp Kitabı: Müstacel Tababet 3. Kıbrıs’ta sıtma hastalığının yok edilmesi ve Mehmet Aziz Bey. Kitap, 7 sayfalık bir fotoğraf albümü ile sona ermektedir.
Bir araştırmacının dağarcığında her zaman birçok, belki de onlarca konu beklemektedir kuşkusuz. Sizin de bekleyen konularınız var mı ve şu sıralar hangi konu üzerinde çalışıyorsunuz?
Kitaplarıma girmemiş bütün makalelerimi, internette açtığım Türkçe ve İngilizce dillerindeki iki blogta toparlamaya çalışıyorum. Bazı eski yazılarımın digital olarak yeniden kaydı zaman alıyor. Bu arada Kıbrıs Türk basını ve edebiyatında kalem oynatmış olan “Nazif Süleyman Ebeoğlu’nun Hayatı ve Eserleri”ni kayıt altına alan 12 sayfalık bir çalışma yaptım. Bir arkadaşın bu yazarımız hakkında hazırladığı bir kitapta yer alacak. Zaman zaman çağrıldığım bazı konferanslar için, istenen konularda bildiriler hazırlıyorum.
“Kıbrıs Türk Matbaacılık Tarihi” adlı kitabım, halen yayıncısında baskı sırasını bekliyor. Yayıma hazır birkaç kitap çalışmam daha var, ama basacak yayıncı zor bulunuyor. Türkiyeli üç aydın olan Namık Kemal, Nazım Hikmet ve Aziz Nesin’in Kıbrıs’la ilişkilerini anlattığım “Kıbrıs’ta Üç Dönem, Üç Aydın” kitabım, İstanbul’daki Yazılama Yayınevi’nin Kıbrıs Araştırmaları Dizisi’nin ilk kitabı olarak Ekim 2013’de basıldı. Yaptığım yeni kitap önerilerine bu yayınevinin vereceği yanıtı bekliyorum.
Bunların dışında, zaten kendi açımdan, ilgi duyduğum konuların hepsini kapsamış bulunuyorum. Tabii bu arada 40 yıldır sürdürdüğüm gazete haber kesikleri koleksiyonumu da sürdürmekteyim. Bildiğiniz gibi emekliye ayrılıp, muayenehanemi kapattığım zaman, bu koleksiyonun bir bölümü ile dergi-gazete koleksiyonumu Milli Kütüphanemize, tıbbi kitap ve dergilerimi de Yakın Doğu Üniversitesi’ne hediye etmiştim.
Ahmet An’ın yayımlanmış kitapları:
1. Kıbrıs’ta İsyanlar ve Anayasal Temsiliyet Mücadelesi (1571-1948) Mez-Koop Bankası Yayını, Lefkoşa 1996, 124s.
2. Kıbrıs’ta Fırtınalı Yıllar (1942-1962) Galeri Kültür Yayını, Lefkoşa 1996, 175s. (Resimli 2. basım: 2005, 247s.)
3. Kıbrıs Türk Liderliğinin Oluşması-Dinsel Toplumdan Ulusal Topluma Geçiş Süreci (1900- 1942), Galeri Kültür Yayını, Lefkoşa 1997, 286s.
4. Kıbrıslılık Bilincinin Geliştirilmesi, Galeri Kültür Yayını, Lefkoşa 1997, 151s.
5. Kıbrıs’ta Türkçe Basılmış Kitaplar Listesi (1878-1997), KKTC Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayınları No.41, Ankara 1997, 115s.
 6. Kıbrıs Türk Kültürü Üzerine Yazılar, Kıvılcım Yayınları No.5, Lefkoşa 1999, 263s.
 7. Kıbrıs Sorununun Perde Arkası: Adadaki İngiliz Üsleri ve Amerikan Tesisleri, Gelenek Yayınları: 31, İstanbul 2000, 92s.
8. Kıbrıs Nereye Gidiyor? Everest Yayınları, İstanbul, Haziran 2002, 348s. (2. basım: Nisan 2003)
9. Kıbrıs’ın Yetiştirdiği Değerler (1782-1899), Akçay Yayınları, Ankara, 2002, 502s.
10. Kıbrıs: Dün ve Bugün, Derleyen: Masis Kürkçügil, Yazarlar: Ahmet An, Angelos Kalodukas, Mehmet Uğur, Mihalis Mihailidis, Niyazi Kızılyürek, Stavros Tombazos, İthaki Yayınları, İstanbul, 2003, 371 sayfa (Bu kitap içindeki yazıları: KKK/AKEL Belgelerinde Kendi Kaderini Tayin Hakkı ve Kıbrıs Türk Toplumuna ilişkin Kronolojik Değinmeler, AKEL’deki Perestroyka Mücadelesi ve ADİSOK’un Hazin Sonu, Kıbrıs Türk İşçi Sınıfı ve Kıbrıs İşçi Hareketi 1920-1963 (Mihalis Mihailidis’den çeviri), Günümüzde Kıbrıs Türk Toplumu)
11. Küçük Adada Büyük Oyunlar: Kıbrıs’ta Ayrılıkçılık, Federal Çözüm ve AB Üyeliği, NK Yayınları:14, İstanbul, Mart 2004, 167 s.
12. Derin Devlet: Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs (Ortak kitap: Makarios Druşiotis, Ahmet An, Desmond Fernandes, İskender Özden), Alfadi Yayınları, Lefkoşa, Aralık 2004, 222s. (Rumca yayımlanmış olan bu kitap içindeki yazıları: Kıbrıs’ın “Türkiye’nin Milli Davası” Haline getirilişi, TMT’nin Kıbrıs Sorunundaki Yeri.)
13. Kıbrıs’ın Yetiştirdiği Değerler (1900-1920), Şadi Kültür ve Sanat Yayınları, Lefkoşa 2005, 511 s.
14. Kıbrıslı Türklerde Sınıf Sendikacılığından Etnik Sendikacılığa Geçiş ve İşçi Muhalefeti (1944-1960), Birleşik Kıbrıs Gazetesi Yayınları No.1, Lefkoşa, Aralık 2005, 301 s.
15. Tıp Alanındaki İlk Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Türk Tabibleri Birliği Yayını, Lefkoşa 2006, 60 s. Genişletilmiş 2. Baskı, Kıbrıs Türk Tabib Odası Yayını, Lefkoşa Nisan 2014, 175s.
16. Kıbrıslı Türklerin Siyasal Tarihi (1930-1960) Basının Aynasında Kıbrıslı Türklerin Unutturulan Siyasal Geçmişi ve Liderlik Kavgaları, Lefkoşa 2006, 708s.
17. Kıbrıs Türk Toplumunun Geri Kalmışlığı (1892-1962), Şadi Kültür ve Sanat Yayınları, Lefkoşa 2006, 254s.
18. İlk Kıbrıs Türk Futbol Takımları ve Çetinkaya’nın Tarihi (1902-1963), Nisan 2006, 90s.
19. TMT’nin Kurbanları, Birleşik Kıbrıs Partisi Yayınları No.1, Lefkoşa, Haziran 2008, 123s.
20. İşçi Sınıfımızın İlk Öncüleri: 1958’e Kadar Emek Hareketinde Kıbrıslı Türkler, Khora Yayınları, Lefkoşa, Ocak 2011, 231s.
21. Örnekleriyle Kıbrıs Türk Basın Tarihi -I- (1891-1963) (Harid Fedai ile birlikte), Lefkoşa, Kasım 2012, 232s.
22. Kıbrıs’ta Üç Dönem, Üç Aydın, Yazılama Yayınevi, İstanbul, Ekim 2013, 160s.
23. Kıbrıs Türk Basın Tarihi -II- Kıbrıs’ta Türkçe Basılmış Gazete ve Dergiler Listesi (1878-2013), Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği Yayını, Lefkoşa, Kasım 2013, 311s.

(Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Sağlık Dünyamız Dergisi, Yıl:2, Sayı:7, Nisan 2015, Sayfa 38-43)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder